poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Zielone tagliatelle z trzema serami


Dzisiaj propozycja na letni obiad czy ciepłą kolację.
Danie niezwykle proste i gotowe w 10 minut.

Składniki (na 4 osoby):
  • 400 g makaronu tagliatelle barwionego szpinakiem
  • 60 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego
  • 150 g serka ricotta
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2/3 szkl. słodkiej śmietanki kremówki
  • sól
  • grubo mielony czarny pieprz
  • kilka listków świeżej szałwii

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku, zgodnie z opisem na opakowaniu.
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy ricottę, parmezan i pokruszony ser pleśniowy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż sery się roztopią i utworzą jednolity sos, nie dopuszczając do zagotowania.
Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.
Ugotowany al dente makaron przekładamy do sosu, dodajemy posiekaną szałwię i chwilę podgrzewamy, mieszając.
Podajemy od razu.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Jak ja kocham takie serowe sosy... No i moje ulubione szpinakowe tagliatelle, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super makaronik, czasami w Lidlu mają makarony de luxe: ze szpinakiem lub z chilli, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...