piątek, 2 sierpnia 2013

Wiśnie pasteryzowane na zimę


Pasteryzowane wiśnie z cukrem doskonale nadadzą się podczas zimy do przygotowania rożnego rodzaju ciast, deserów, koktajli czy owsianek, a powstały sok do przygotowania napoju czy jako polewa do kaszy manny. 
To bardzo szybki, prosty i tani sposób na zachowanie lata w słoiku.
Wystarczą tylko wiśnie, odrobina cukru, pasteryzacja i gotowe!

Składniki:
  • wiśnie
  • cukier

Sposób przygotowania:
Wiśnie myjemy, osączamy i drylujemy.
Wydrylowane wiśnie przekładamy ciasno do wyparzonych słoików i wsypujemy po 1 łyżce cukru na słoik 250 ml. Możemy także cukier wsypać do wiśni, wymieszać i dopiero przełożyć do słoików. Zakręcamy słoiki.
Na dno garnka wkładamy ściereczkę, ustawiamy słoiki w odstępach, wlewamy zimną wodę do wysokości 3/4 słoików, przykrywamy pokrywką i zaczynamy podgrzewanie.
Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, ale nadal utrzymujemy stan wrzenia i gotujemy słoiki ok. 20 minut.
Zapasteryzowane słoiki wyjmujemy, dokręcamy zakrętki i układamy do góry dnem na ściereczce.
Wystudzone słoiki przenosimy w ciemne, suche i chłodne miejsce (np. piwnica). 
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Nasza mama robi podobne! Są przepyszne:) Pozdrawiamy, super strona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stary, babciny, sprawdzony sposób na wiśnie na zimę.
      Dziękuję i cieszę się, że podoba się moja strona :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Świetne!Ja przetworów na zimę nie robię,ale u mojej Mamy piwniczka pełna zapasów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszyscy robią konfitury i inne pyszne przetwory na zimę... muszę w końcu i ja spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja od lat robię sama przetwory, bo wiem co jem i że są naturalne, bez polepszaczy i konserwantów :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...