piątek, 30 sierpnia 2013

Szaszłyki z faszerowanych pieczarek


Zapraszam Was na pyszne szaszłyki z pieczarek faszerowanych mięsem mielonym i ziołami.
Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Idealne na letnią przystawkę czy imprezę przy grillu lub jako danie obiadowe w towarzystwie grillowanych ziemniaczków.

Składniki:
  • 700 g dużych pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Pieczarki czyścimy, odrywamy nóżki, które drobno siekamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy masło, szklimy drobniutko posiekaną cebulę. 
Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekane nóżki pieczarek.
Całość razem przesmażamy.
Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Mięso mielone mieszamy z przesmażoną cebulą z nóżkami pieczarek, dodajemy zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Wyrabiamy gładką masę. 
Kapelusze pieczarek faszerujemy przygotowanym farszem mięsnym.
Nabijamy na szpatułki po 3-4 sztuki.
Szaszłyki grillujemy zawinięte w folię aluminiową przez kilka minut z obu stron, a następnie przesuwamy na bok grilla by doszły. 
Serwujemy gorące. 
Smacznego!

Moja rada:
Danie możecie równie dobrze przygotować w piekarniku czy na patelni. 

2 komentarze:

  1. Bardzo fajnie wygladaja,jadlam kiedys faszerowane,ale samej nie udalo mi sie dotychczas ladnie zapiec pieczarek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...