wtorek, 27 sierpnia 2013

Suszone płatki chili


Chciałabym Wam pokazać mój domowy sposób na uzyskanie suszonych płatków chili.
Bardzo lubię używać płatków chili w potrawach, dodają smaku, pikanterii i akcentu kolorystycznego.
To tańsza wersja od kupionych w sklepie gotowych płatków chili, koszt 10 szt. świeżych papryczek to około 3 zł.

Składniki:
  • 10 szt. papryczek chili

Sposób przygotowania:
Papryczki myjemy, osuszamy i wiążemy sznurkiem.
Wieszamy w przewiewnym miejscu na kilka tygodni do całkowitego wysuszenia lub jeśli macie suszarkę spożywczą możecie w niej wysuszyć strączki papryki, ewentualnie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w temperaturze ok. 60-70°C.
Dobrze wyschnięte papryczki rwiemy na mniejsze kawałki i jeśli nie lubimy zbyt ostrego smaku usuwamy nasionka, wkładamy do malaksera i mielimy do uzyskania pożądanej wielkości płatków.
Gotową przyprawę przechowujemy w słoiczku.





9 komentarzy:

  1. I takie to proste?Tez bardzo lubie platki do niektorych dan wiec dobrze miec na nie sposob:)Piekne zdjecia!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aguś, ciesze się, że podobają Ci się moje zdjęcia!

      Usuń
  2. W sumie racja. Zdecydowanie tańsza alternatywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tańsza alternatywa, a przede wszystkim wiem, że to naprawdę jest czysta papryczka chili, a nie jakaś mieszanka niewiadomego pochodzenia :)

      Usuń
  3. Skorzystałam z przepisu :)
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. mojej ukochanej Chili wariatki zjadłem Bhut Jolkia z indi mocne :)By Norco

    OdpowiedzUsuń
  5. Blenderem tez mozna zrobic;)?czy koniecznie malakser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz blender i pojemnik z ostrzami to można, natomiast taki ręczny, nie wiem czy sobie poradzi :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...