czwartek, 1 sierpnia 2013

Surówka z kapusty pekińskiej, jarmużu, ogórków i rzodkiewek


Bardzo smaczna, orzeźwiająca, zdrowa, lekka i szybka w przygotowaniu surówka do obiadu.

Składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 3-4 liście jarmużu
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 1/2 szkl. jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki soku z limonki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy.
Kapustę pekińską i jarmuż drobno szatkujemy.
Przekładamy do miski.
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a rzodkiewki na mniejsze kawałki, dodajemy do kapusty.
Mieszamy razem.
Z jogurtu greckiego, soku z limonki, przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos, który doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Surówkę łączymy z sosem i mieszamy. 
Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...