czwartek, 29 sierpnia 2013

Sałatka z cukinii, papryki i cebuli do słoików na zimę


Sezon na cukinię i paprykę trwa, warto więc przygotować pyszną, kolorową sałatkę, którą będziemy mogli się cieszyć podczas zimy.

Składniki:
  • 1,5 kg małej cukinii
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
zalewa:
  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka soli (ja używam kamiennej)
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy bez obierania w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Cukinię i cebule solimy i odstawiamy na około 2-3 godziny, aby puściły sok. Sok z warzyw zlewamy.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Do dużego garnka wlewamy olej, ocet, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i cukier, mieszamy. Do zalewamy dodajemy pokrojoną paprykę i całość zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonej zalewy z papryką dodajemy osączoną cukinię i cebulę, mieszamy i nakładamy do czystych słoików.

Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką. 
Wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości słoików.
Garnek ze słoikami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszmy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 10 minut pasteryzowania. 
Gdy zakończymy pasteryzację słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce. 
Wystudzone słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Smacznego!

31 komentarzy:

  1. Bardzo milo jest zimna otworzyc taki aromatyczny sloiczek pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą...i to słoiczek własnej produkcji :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda! Odrobina lata w środku zimy... To będzie miłe wspomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Olgo!
      Sałatka znika w okamgnieniu i raczej nie dotrwa do końca zimy :)

      Usuń
  3. Znów tzn.drugi raz;) zrobiłam coś wg pani przepisu:)
    Wczoraj robiłam tą sałatkę i wyszło mi 9 słoiczków różnej wielkości:)
    Wygląda znakomicie, posmakuję dopiero później, niech swoje odstoi;)
    Największy problem miałam ze słoikami, a raczej przekręcającymi się pokrywkami, więc
    bardzo ważne, żeby mieć porządne pokrywki.
    Pozdrawiam,
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Ewelino, że skorzystałaś z mojego przepisu :)
      Tak dobre słoiki, tzn. nieuszkodzone, nieuszczerbione i dobre pokrywki to podstawa, zakrętki też muszą być dopasowane do gwintu słoika, bo są na 4 i 6 :)

      Usuń
  4. Do zalewy nie dodaje sie wody ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zalewa z octu, oleju i koncentratu - bez wody!

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    Wlasnie robie ta salatke i zrobilam zalewe z 3 porcji i po dadaniu papryki sprobowalam i jest tak kwasna ze szok ...czy tak ma byc czy moze cos pomieszalam????? Ratunku!!!!!:((((

    Read more: http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/2013/08/saatka-z-cukinii-papryki-i-cebuli-do.html#ixzz3ApcNGtLo

    OdpowiedzUsuń
  7. Wojciechu, jeżeli zastosowałeś odpowiednie proporcje, to nie ma obawy, że coś źle zrobiłeś.
    To tylko 1 szkl.octu na 3,5 kg warzyw, więc nie powinna być aż tak kwaśna. Ja robię tą sałatkę co roku i wszystkim smakuje, prosząc o przepis. Sałatka złagodnieje zresztą jak postoi i się przegryzie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Po polaczeniu wszystkich skladnikow smak jest idealny :))) a salatka REWELACJA!!!!!! Polecam kazdemu :))))) Dzieki serdeczne za przepis. Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wojtku bardzo się cieszę, że jednak mimo obaw sałatka wyszła :) Na blogu umieszczam sprawdzone przepisy, więc nie ma obawy, że coś jest niesmaczne :) Sałatka będzie idealnym dodatkiem podczas zimy ;) Dziękuję za rekomendację przepisu i miłe słowa ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Czaderski przepis ! Jestem właśnie w trakcie pasteryzowania. Musiałam spróbować już przed, czuję że będzie wyśmienite. Troszkę zmodyfikowałam przepis dodając czosnek i papryczkę chilli. Muszę zaglądać częściej na twojego bloga :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. GiovaneMadre oczywiście, że czaderski przepis! Dziękuję za fantastyczny komentarz i bardzo się cieszę, że przygotowałaś tą sałatkę, bo to u mnie nr 1 ;) Zaglądaj częściej do mnie w poszukiwaniu inspiracji :)

      Usuń
  10. Ile % ma ocet I ile tomato jest w sloiczky? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowo - ocet 10 %, koncentrat po 200 g słoiczek :)

      Usuń
  11. Hej ;) Jeśli posolimy cukinię i cebulę, to potem do zalewy też jeszcze sól dajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa solimy delikatnie, tak by puściły sok, bez niej nie puszczą soku. Powstały sok wraz z tą solą odlejemy i tak. Do marynaty dodajemy tylko łyżkę soli, więc nie ma obawy, że sałatka wyjdzie za słona.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź ;) Dziś zrobię jedną porcję. Jeśli posmakuje domownikom to w przyszłym roku na pewno zrobię więcej ;)

      Usuń
    3. Porcja sałatki zrobiona ;) Wyszło mi 12 ok. 400 ml słoiczków. Po jakim czasie można taki słoiczek otworzyć? Jestem ciekawa smaku :P Ja dałam trochę mniej octu (zawsze daję mniej niż w przepisie, bo domownicy wolą mniej kwaśne)

      Usuń
    4. MatCraft x - super! Ciesze się, że skorzystałaś z przepisu. Sałatka nie wychodzi zbyt kwaśna, jest w sam raz, ale oczywiście to rzecz smaku i gustu.
      Sałatkę można spróbować już po kilku dniach, lepiej jak wszystkie składniki przejdą smakami, choć pewnie można ją już wypróbować, ja zawsze czekam, bo by do końca zimy nie doczekała :)

      Usuń
  12. Pachnie przepysznie. Nie mogę się doczekać, aż otworzę aromatyczny słoiczek :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i dziękuję za skorzystanie z przepisu :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  13. prosze mi powiedziec jakie te przeciery pomidorowe male czy duze

    OdpowiedzUsuń
  14. czy może byc przecier pomidorowy z kartonu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwono, lepiej jeżeli będzie to koncentrat pomidorowy, bo przecier jest mniej aromatyczny, jest mniej skoncentrowany w smaku, w smaku może być za mało pomidorowy, ale na upartego można wypróbować :)

      Usuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. a w którym momencie dodaję cukinię i cebulę.robiłam cos podobnego rok temu ale z czosnkiem i w dodatku gdzies posiałam przepis,spróbuję ten

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, wszystko jest dokładnie opisane w przepisie - cebulę i cukinię dodajemy do wystudzonej zalewy z papryką. Sałatka wychodzi przepyszna, więc szczerze polecam!
      Serdecznie pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...