poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Prosty bigosik z cukinii

 

Zapraszam na bardzo prosty i szybki bigosik z cukinii.
Lubię taką prostą wersję z cebulą i kiełbasą, bez udziwnień i taką Wam dzisiaj przedstawiam.
Potrawa idealna na szybki obiad, gotowa w 15-20 minut.

Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 200-300 g kiełbasy lub wędliny (u mnie swojska szynka wędzona)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy, przekrawamy na pół wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę (lub jeśli chcecie zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach).
Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju.
Dorzucamy pokrojoną cukinię i smażymy chwilę aż cukinia stanie się szklista.
Dodajemy kilka łyżek wody, koncentrat pomidorowy oraz słodką i ostrą paprykę i dusimy pod przykryciem kilka minut aż cukinia zacznie się rozpadać (ja lubię jak część kawałków cukinii zachowa się w całości).
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z pieczywem.
Smacznego!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...