piątek, 16 sierpnia 2013

Pierogi z malinami


Bardzo lubię pierogi z sezonowymi, świeżymi owocami.
To smaczna propozycja na bezmięsny, letni, szybki obiad, kolację, a nawet na deser.
To także ulubione danie dzieci - mój syn je uwielbia!
Koniecznie zajrzyjcie do przepisu na pierogi z jagodami.

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • maliny
  • cukier

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, po środku robimy wgłębienie i dodajemy szczyptę soli, olej, wbijamy jajko i dodajemy wodę, ale stopniowo.
Zaczynamy mieszać składniki i wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wodę.
Ciasto musi być miękkie, elastyczne i gładkie, nie może lepić się do rąk.
Wyrobione ciasto cienko wałkujemy, szklanką wykrawamy kółeczka.
Maliny przebieramy, myjemy i osączamy.
Na każdym kółeczku z ciasta nakładamy po 2-3 maliny i pół łyżeczki cukru, składamy i zlepiamy brzegi.
Pierogi wrzucamy na solony wrzątek z odrobiną oleju. 
Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierogi podajemy z roztopionym masłem, śmietaną lub jogurtem naturalnym i cukrem.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. ahhh przepiękne i na pewno przesmaczne.
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi z malinami to wręcz kulinarna rozpusta. Przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają, nie jadłam jeszcze takich mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Mam ogrom malin w ogrodzie, więc może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Aguś sezon na maliny wciąż trwa, więc musisz koniecznie wypróbować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...