poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Parowańce z jagodami


Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepyszne parowańce z jagodami, zwane też pampuchami, paruchami czy gałuszkami.
Bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne.
Idealne na letni obiad.

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 400 ml mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • jagody

Sposób przygotowania:
Do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże, dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki.
Całość dokładnie rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.
Wyrośnięty zaczyn mieszamy z resztą składników i dokładnie wyrabiamy ręką.
Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy kawałki ciasta, formujemy placek, na który nakładamy łyżkę jagód.
Zlepiamy brzegi i formujemy kulkę.
Gałuszki odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia na podsypanym mąką blacie, pod ściereczką.
Wyrośnięte gałuszki gotujemy na parze przez około 12 minut.
Podajemy z roztopionym masłem, posypane cukrem lub cukrem i cynamonem. 
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Mniam <3 smak mojego dzieciństwa... Tylko że u nas mówiło się na nie paruchy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spotkałam się naprawdę z wieloma nazwami, ale jaka by nie była to są przepyszne :)

      Usuń
  2. u mnie w domu nie nadziewa się ich, ale podaje z sosem i nazywa pyzami :] albo kluchami na parze.
    co region, co dom, to inna tradycja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do sosów mięsnych robię inne parowańce bez dodatku cukru lub czeskie knedle z dodatkiem bułki :)

      Usuń
  3. super wygladaja
    oto moja wersja
    http://sliwkawegierka.pl/pampuchy-parowance-bulki-parze/

    OdpowiedzUsuń
  4. Gałuszki w tej formie wyśmienite! Pozdrawiam Paulina Gałuszka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!
      Pozdrawiam Cię Gałuszko cieplutko!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...