środa, 21 sierpnia 2013

Muffiny pełnoziarniste z płatkami owsianymi i borówkami


Zapraszam Was na pyszne i zdrowe wydanie muffin.
Muffiny świetnie sprawdzą się na deser, do pracy i szkoły na lunch czy na śniadanie ze szklaneczką mleka czy do kawy.

Składniki (na 12-14 sztuk):
  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 3/4 szkl. płatków owsianych
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szkl. borówek

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: całe jajka, mleko, olej i aromat waniliowy.
Mokre składniki dodajemy do suchych i szybko, niedbale mieszamy.
Do ciasta dodajemy umyte i osączone borówki i delikatnie mieszamy.
Ciasto przedkładamy do foremek na muffiny lub papierowych papilotek.
Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!





3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...