sobota, 17 sierpnia 2013

Masełko ziołowo-czosnkowe


Sezon grillowy nadal trwa.
Warto więc przygotować pyszne ziołowe masełko, które idealnie sprawdzi się do potraw z grilla, opiekanego pieczywa, warzyw, mięs, ryb a nawet zup.
Nadaje niesamowitego smaku i aromatu potrawom.

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, tymianek, mięta, majeranek, cieniutki szczypiorek, koperek, natka pietruszki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól morska

Sposób przygotowania:
Miękkie masło o temperaturze pokojowej rozcieramy.
Dodajemy drobniutko posiekane świeże zioła, suszone zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Ucieramy razem na masę. 
Masło wykładamy na kawałek folii spożywczej, zwijamy w wałeczek, a oba końce folii skręcamy. Odkładamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie masełka! do tego świeży chleb, plaster pomidora i jestem uszczęśliwiona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mhmm, ja uwielbiam to masełko na grzankach lub pieczywie opieczonym na grillu - pycha!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aguś - właśnie przed chwilką zrobiłam następne masełko na jutrzejszy grill :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...