niedziela, 4 sierpnia 2013

Marmurkowy sernik na zimno z wiśniami


Zapraszam na niedzielny deser - sernik na zimno z wiśniami.
Dziękuję mojej przyjaciółce Madzi za przepis!

Składniki:

spód:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki tartych migdałów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody 
masa serowo-wiśniowa:
  • 500 g serka sernikowego
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią - przepis podawałam tutaj
  • 1 cytryna 
  • 10 łyżek żelatyny 
  • 500 g wiśni
  • 100 g konfitury wiśniowej
  • 1 szkl. śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy tarte migdały, cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, mieszamy suche składniki.
Dodajemy żółtko oraz zimne masło i zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Schłodzonym ciastem wylepiamy spód tortownicy (Ø24 cm) i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C.
Upieczony spód studzimy na kratce.

Żelatynę namaczamy, a gdy spęcznieje rozpuszczamy podgrzewając.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Serek łączymy z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i otartą skórką ze sparzonej cytryny. Dodajemy 3/4 rozpuszczonej żelatyny i dokładnie mieszamy.
Następnie łączymy z ubitą kremówką.
Wiśnie myjemy, drylujemy i miksujemy z konfiturą wiśniową na mus, a następnie dodajemy resztę rozpuszczonej żelatyny i ponownie miksujemy.
Na spód ciasta wylewamy na przemian obie masy - serową i mus wiśniowy, a następnie lekko mieszamy, aby uzyskać efekt marmurku.
Sernik chłodzimy w lodówce przez około 4 godziny aż masy stężeją.
Gotowy sernik dekorujemy wiśniami i listkami świeżej mięty.
Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Pychota! Wiśni w ogrodzie mam pod dostatkiem więc chyba skorzystam z przepisu na tą słoneczną niedzielę :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładny! Nie widziałam marmurkowego serniczka do tej pory-apetycznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda na bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż 10 łyżek żelatyny? Czy to nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
  6. 10 łyżeczek - już poprawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...