środa, 28 sierpnia 2013

Lazania warzywna z sosem pomidorowym i trzema serami


Dzisiaj nam dla Was przepis na lazanię w wersji wegetariańskiej, takiej z sezonowych warzyw, sosu pomidorowego i trzech serów. 
Bardzo prosta do przygotowania, aromatyczna, smaczna i syta propozycja na letni obiad. 

Mięsożerców zapraszam na mięsną wersję lazanii - lasagne bolognese.

Składniki:
  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1 średnia cukinia (ok. 400 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego
  • 80 g tartego sera mozzarella
  • 80 g sera grana padano lub parmezanu
  • 100 g żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • mielona słodka papryka
  • szczypta suszonych płatków chili - sposób przygotowania podawałam tutaj
  • cukier
  • olej

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 1-2 łyżkach oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i chwilkę przesmażamy, uważając by się czosnek nie przypalił, bo będzie gorzki.
Dodajemy następnie pokrojoną w kostkę paprykę i przesmażamy ok. 1-2 minut.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i całość przesmażamy przez kolejne 2 minuty.
Dolewamy przecier pomidorowy oraz około pół szklanki wody, dodajemy zioła prowansalskie, słodką mieloną paprykę, suszone płatki chili, pieprz, sól oraz cukier do smaku.
Dusimy ok. 10 minut.
Ścieramy ser grana padano i ser żółty, dodajemy tartą mozzarellę i mieszamy razem.
Formę do zapiekania smarujemy olejem i układamy na dnie 3 płaty makaronu lasagne.
Na makaron wylewamy 1/3 sosu warzywno-pomidorowego, posypujemy 1/4 części startych serów i przykrywamy trzema kolejnymi płatami makaronu.
Powtarzamy kolejne warstwy.
Na wierzchu układamy ostatnie 3 płaty makaronu, dociskamy wszystkie warstwy do siebie i  wlewamy jeszcze około pół szklanki wody, gdyby się okazało, że jest za mało sosu.
Całość posypujemy ostatnią częścią tartych serów i ziołami prowansalskimi.
Lazanię pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut do wystudzenia i związania się warstw - ułatwi to krojenie.
Smacznego!

13 komentarzy:

  1. U mnie też ostatnio była lasagne :) Twój przepis bardzo ciekawy :)

    Zapraszam do mnie:
    http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wolę bezmięsną lazanię, więc Twoja trafia w mój gust i podsyca apetyt. Pięknie zapieczona!!

    OdpowiedzUsuń
  3. lazanie uwielbiam (zresztą czego to ja nie lubię) ale goście również wolą jak jest bez mięsa bo czuć jest smak poszczególnych składników a mięso niestety ma posmak dość intensywny

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna, idealna na lekki obiad :)

    pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam lazanii, czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko czas to zmienić, koniecznie wypróbuj, a zobaczysz, że Ci zasmakuje :)
      Polecam także wersję mięsną - przepis u mnie na blogu :)

      Usuń
  7. Strasznie dawano nie jadłam lazanii, a Twoja wygląda tak apetycznie, że nabrałam na nią ochoty :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nie pozostaje Ci nic innego jak przygotować taką w domu :)
      Smacznego!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...