czwartek, 1 sierpnia 2013

Kotlety mielone z cukinią


Dzisiaj zapraszam na kotlety mielone, ale nieco w innym wydaniu - z cukinią.
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu.
Idealne na obiad w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem i surówki.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na dużych oczkach tarki.
Solimy i odstawiamy.
Po około 10 minutach odciskamy sok z cukinii.
Mięso mielone łączymy z odciśniętą cukinią, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, wbijamy jajko i wyrabiamy masę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
Ponownie mieszamy składniki.
Z masy formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Takie są najlepsze - moja Mama robi podobne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Z cukinią nie jadłam,ale już wiem,że będą mi smakować:)Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...