piątek, 23 sierpnia 2013

Koreczki caprese


Klasyczną wersję sałatki caprese podałam dzisiaj w nietypowy sposób - w postaci koreczków.
Koreczki takie sprawdzą się na przystawkę, na przyjęciu czy na pikniku.
Bardzo efektowne i przypominają włoską flagę.
Bardzo szybkie i proste do przygotowania.
Koreczki podaję ze smakową oliwą w osobnej miseczce. 

Zapraszam Was także do przepisu na klasyczną wersję sałatki caprese.

Składniki:
  • 150 g pomidorów koktajlowych
  • 150 g sera mini mozzarella
  • listki świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/4 ząbka czosnku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Pomidorki myjemy i osuszamy.
Na wykałaczki nabijamy pomidorka, kulkę mini mozzarelli i listek bazylii.
Do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy zioła, sól i pieprz świeżo mielony oraz ocet balsamiczny i odrobinę zmiażdżonego czosnku, mieszamy.
Koreczki układamy na dużym talerzu i podajemy z oliwą w miseczce, tak aby każdy mógł sobie koreczki w niej zamaczać.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Idealne... Jak dla mnie jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyglądają. Pomysł wykorzystam przy najbliżej imprezowej okazji ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za bardzo miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...