poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Kompot z papierówek, rabarbaru i mięty


Bardzo prosty, szybki i smaczny kompot z naszych polskich papierówek, rabarbaru i mięty. 
Idealny na letnie upały, bo schłodzony doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. 

Składniki:
  • 500 g papierówek
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 2 gałązki świeżej mięty ogrodowej
  • cukier trzcinowy lub biały

Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, ale nie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. 
Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, miętę dokładnie opłukujemy. 
Owoce i miętę zalewamy około 2 litrami wody i wstawiamy na gaz. Gdy kompot zagotuje się zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 5 minut. 
Gotowy kompot  odstawiamy do wystudzenia i nabrania smaku, a następnie przecedzamy, dosładzamy do smaku cukrem i schładzamy.
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...