piątek, 9 sierpnia 2013

Kluseczki z kabaczka


Zapraszam na smaczne kluski z kabaczka.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. 
Idealne na bezmięsny piątek.

Składniki:
  • 1 duży kabaczek
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • tymianek

Sposób przygotowania:
Kabaczka przekrawamy na pół wzdłuż, wyjmujemy gniazda nasienne, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę.
Studzimy.
Wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy.
Jeżeli miąższ jest wodnisty należy go odcisnąć, a dopiero później zmiksować.
Do miąższu z kabaczka dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i szczyptę pieprzu. Wyrabiamy ciasto.
Jeżeli ciasto za bardzo klei się do ręki należy dodać jeszcze mąki.
W dłoniach formujemy małe kuleczki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia.
Kluseczki podajemy okraszone cebulką lub boczkiem i kwaśną śmietaną, ewentualnie jako dodatek do gulaszu czy sosu.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...