czwartek, 22 sierpnia 2013

Kalafior zapiekany z masłem ziołowym, szynką i mozzarellą


Bardzo lubię kalafiora.
Postanowiłam podać go w inny niż typowy sposób z masełkiem i bułeczką tartą.
Zapiekany z wędzoną szynką, serem mozzarella i masłem ziołowym smakuje naprawdę wspaniale.
W takiej postaci zasmakuje także dzieciom, które nie zawsze przepadają za gotowanym kalafiorem.
Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
  • 1 duży kalafior
  • 100 g tartego sera mozzarella (lub sera żółtego)
  • plaster szynki wędzonej (u mnie swojskiej, domowej szynki)
  • 4-5 łyżek mleka
  • 2 łyżki masła ziołowo-czosnkowego - przepis podawałam tutaj
  • szczypta suszonych płatków chili - przepis tutaj
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka masła zwykłego do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:
Kalafiora obgotowujemy w osolonej wodzie, tak żeby był lekko twardawy i wkładamy do wysmarowanego zwykłym masłem naczynia żaroodpornego.
Tarty ser mozzarella mieszamy z mlekiem i przyprawami, polewamy kalafiora.
Szynkę kroimy w kosteczkę i posypujemy kalafiora. 
Na wierzchu układamy wiórki masła ziołowo-czosnkowego.
Kalafiora zapiekamy w temperaturze 160°C około 15 minut, aż ser się ładnie rozpuści.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Bardzo lubię kalafior i spodobał mi się w takiej wersji. Świetna przekąska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka bardzo się cieszę, że trafiłam w Twój gust kulinarny :)
      Mam nadzieję, że wypróbujesz kalafiora w takiej postaci :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...