środa, 14 sierpnia 2013

Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i kaszą gryczaną


Dzisiaj bardzo prosta i smaczna propozycja na danie z wykorzystaniem kabaczka.
Tym razem kabaczka nadziałam farszem z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy gryczanej.
Połączenie wyszło bardzo smaczne.
Jeśli lubicie takie faszerowane warzywa to zapraszam do przepisu na zapiekane łódeczki z cukinii z kulkami mięsnymi z kaszą kuskus.

Składniki (na 4 osoby):
  • 1 duży kabaczek
  • 450 g mięsa mielonego
  • 3/4 szkl. kaszy gryczanej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól morska
  • świeżo tarty ser grano padano lub ser żółty 
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Wybieramy kabaczka z miekką skórką.
Jeśli kabaczek ma twardą skórę to go obieramy.
Przekrawamy na pół i wyjmujemy łyżką miąższ.
Kaszę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 10 minut, tak by była jeszcze twardawa. Odcedzamy i studzimy.
Do mięsa mielonego dodajemy ostudzoną kaszę gryczaną, posiekaną drobno cebulę, czosnek, czerwoną paprykę, przyprawy oraz zioła.
Wyrabiamy gładką masę.
Gotową masą wypełniamy połówki kabaczka i skrapiamy olejem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 200°C.
Na 5 minut przed końcem pieczenia kabaczki posypujemy tartym serem i jeszcze chwilę zapiekamy.
Podajemy z pieczywem lub ziemniakami z wody, ewentualnie z sosem pomidorowym. 
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Z kasza nie jadlam,ale z ryzem tak i bylo bardzo smaczne-z kasza tez musi byc fajne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś - z kaszą wyszły bardzo smaczne, a poza tym kasza jest bardzo zdrowa, warto więc wprowadzać ją do jadłospisu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...