wtorek, 6 sierpnia 2013

Grillowany filet z piersi kurczaka


Pogoda wciąż nam dopisuje, grille rozgrzane do czerwoności, zapraszamy rodzinę, przyjaciół i znajomych, wspólnie biesiadując do późnego wieczoru.
Dzisiaj zapraszam na grillowane filety z piersi kurczaka, które przygotowuje się bardzo szybko. 
Bardzo smaczne i dietetyczne, bo przygotowane na grillu nie zawierają tłuszczu.

Składniki:
  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • szczypta chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy, przecinamy wzdłuż na pół, tak aby powstały po 2 kotlety z jednego fileta. 
Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i olej, mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na około 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.
Zamarynowane filety grillujemy z obu stron. 
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. najlepsze grillowane piersi ;) zawsze takie robię ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowicie to wygląda :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piersi z kurczaka przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne :)
    Bardzo dziękuję za komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię piersi z kurczaka z grilla sa delikatne. Wyglądają smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mysza75 rzeczywiście piersi z grilla są delikatne i bardzo soczyste :)
      Dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  5. Aromatyczne,bardzo muszą być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...