sobota, 10 sierpnia 2013

Faszerowane pomidorki koktajlowe


Bardzo szybka, prosta i smaczna przystawka, która sprawdzi się podczas pikniku, grilla czy imprezy okolicznościowej ze znajomymi czy rodziną. 
Przystawka gotowa w 5 minut, ale za to efektownie się prezentująca i w sam raz na jeden kęs.

Składniki:
  • 250 g pomidorków koktajlowych lub cherry
  • 150 g serka ricotta
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie tymianek, majeranek, oregano, mięta, koperek, cieniutki szczypiorek)
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Pomidorki myjemy, osuszamy i odcinamy górną część.
Do miseczki przekładamy serek ricotta, dodajemy drobno posiekane zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym.
Gotową masę nakładamy na pomidorki i przykrywamy górną odciętą częścią pomidorka, która utworzy czapeczkę.
Dekorujemy małymi listkami oregano.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie przestawki :) Mniam...
    Jakie precyzyjne i piękne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Klaudio za bardzo miłe słowa :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. bardzo fajny pomysł :) muszę wypróbować na kolejnym grillu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowite połączenie, takie na jeden raz te pomidorki do schrupania ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faszerowałaś koktajlowe pomidorki?Takie malusie?Podziwiam,za cierpliwość!Wyszły idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję wszystkim za sympatyczne komentarze :)
    Ciesze się, że spodobał Wam się mój autorski przepis na pomidorki "na jeden kęs".

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bym wydrążyła te pomidorki (chociaż to nie lada sztuka w przypadku "koralików")i dopiero napełniła serem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale po co jeść samą skórkę, cały smak pomidorka wykroimy wtedy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...