czwartek, 8 sierpnia 2013

Fasolka szparagowa w occie


Z działki zebrałam ostatnie plony fasolki szparagowej i postanowiłam ją zamarynować na zimę do słoików.
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, sałatek, koreczków czy przystawek.

Składniki:
  • ok. 1,5 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 5 szkl. wody
  • 1 szkl. octu 10%
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • marchewka
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty

Sposób przygotowania:
Fasolkę przebieramy, usuwamy końcówki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Obgotowujemy w lekko osolonym wrzątku, tak aby była nadal twardawa (ok. 5 minut). Odcedzamy. 
Fasolkę układamy w słoikach, dodajemy po kilka plasterków marchewki, po listku laurowym, po pół łyżeczki gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy sól, cukier i zagotowujemy.
Gotową zalewę wlewamy do słoików z fasolką i zakręcamy. 
Pasteryzujemy przez 15 minut. 
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Takiej jeszcze nie jadłam, ale lubię bardzo zalewy octowe na zimę będzie idealna. Piękne zdjęcie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wstyd sie przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam fasolki w occie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie robiłam i nawet o takim sposobie na fasolkę nie słyszałam:)

      Usuń
  3. Fasolka jest bardzo smaczna. Polecam, wypróbujcie!

    OdpowiedzUsuń
  4. dzis wyprobuje:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...