niedziela, 18 sierpnia 2013

Cytrynowy sernik na zimno z kryształkami


Zapraszam Was na bardzo smaczny sernik mocno cytrynowy.
Bardzo szybki i prosty do przygotowania, bardzo efektowny i przesmaczny, a co najważniejsze mało kaloryczny, więc idealny dla osób będących na diecie. 
Idealny na letnie dni.

Składniki:
  • 750 g serka twarogowego z wiaderka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 mała cytryna
  • 5 łyżeczek żelatyny (20 g)
  • 11 podłużnych biszkoptów (ok. 100 g)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 80 ml mleka

Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, zgodnie z opisem na opakowaniu.
Studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Całkowicie zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę.
Cytrynę porządnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem.
Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącego mleka. 
Serek twarogowy przedkładamy do miski, dodajemy cukier, otartą skórkę w cytryny (ścieramy tylko żółtą część, biała część jest gorzka), wyciśnięty sok z całej cytryny (jeśli lubicie mniej cytrynowy smak użyjcie soku z połowy cytryny) oraz żelatynę.
Całość dokładnie miksujemy.
Dno tortownicy (Ø24 cm) wykładamy folią spożywczą i zakładamy obręcz. 
Biszkopty przekrawamy na pół, górną część delikatnie moczymy w mleku i wykładamy tortownicę dookoła.
Tężejącą masę twarogową wylewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. 
Po około 30 minutach, gdy masa jest jeszcze lekko płynna wykładamy pokrojoną galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aby masa całkowicie stężała. 
Sernik przechowujemy w lodówce. 
Smacznego!




8 komentarzy:

  1. serniczek lekki jak chmurka !! śliczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda !!!!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie go podałaś! bardzo podoba mi się pomysł na takie ułożenie galaretki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...