niedziela, 11 sierpnia 2013

Ciastka na piwie z marmoladą


Bardzo szybki i prosty przepis na mega smaczne ciasteczka. 
Kruche, delikatne i znikają w 10 minut. 
Idealne do popołudniowej herbatki.
Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. piwa
  • 500 g margaryny
  • marmolada wieloowocowa
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojoną margarynę i wlewamy piwo.
Zagniatamy szybko ciasto.
Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy kwadraty o boku ok. 8 cm. 
Na każdym kwadracie z ciasta nakładamy marmoladę i zaginamy dwa przeciwległe rogi do środka.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.
Ciastka studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!




9 komentarzy:

  1. Jakie pyszne ciasteczka, na piwie jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciastka na piwie? Brzmi interesująco, nigdy takich nie robiłam. ;)
    Jeszcze karmię piersią, ale przepis zachowam i na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarze :)
    Ciastka polecam, są bardzo smaczne, kruche i nieco przypominają ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo proste do zrobienia ale z fantastycznym efektem końcowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alina - takie są najlepsze :) Łatwe a super wyglądające :)

      Usuń
  5. mam pytanie: co robię nie tak, że wychodzą mi twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ile dajesz margaryny? musi być 500 g - to są 2 kostki :)

      Usuń
  6. Uwielbiam te ciastka ale daje mniej piwa i kostkę margaryny a zamiast marmolady powidła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj także mojej wersji, ciastka przypominają nieco ciasto francuskie, pyszne!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...