wtorek, 20 sierpnia 2013

Ciastka francuskie z cukinią, chorizo i mozzarellą


Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na bardzo proste ciastka francuskie z dodatkami.
Idealne na przystawkę, na spotkanie towarzyskie, na piknik.
Bardzo proste i szybkie w wykonaniu i naprawdę bardzo smaczne.
Znakomicie będą się komponowały z lampką wina.

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego świeżego
  • mała cukinia
  • kilka plastrów kiełbasy chorizo
  • 1 kulka mozzarelli
  • zioła prowansalskie
  • oliwa

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na kwadraty o boku ok. 8 cm, smarujemy delikatnie oliwą.
Na każdym kwadracie z ciasta układamy cienkie plastry cukinii, chorizo i kawałki mozzarelli.
Ciastka posypujemy szczyptą ziół prowansalskich.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
Na ok. 1 minuty przed końcem pieczenia układamy ponownie kawałki mozzarelli i czekamy aż się delikatnie rozpuści.
Smacznego!


11 komentarzy:

  1. uwielbiam takie kąski ;) wygladaja niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłabym się na taka przekąskę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chorizo mmm :) najlepsze kulinarne wspomnienie z Hiszpanii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oryginale chorizo z Hiszpanii jest wspaniałe w smaku :)

      Usuń
  4. Zjadłabym dzisiaj takie na kolację, pycha, chorizo ostatnio kupowałam na tygodniu hiszpańskim w lidlu, bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne. Mam w planie podobne, tylko lało dwa dni i aż mnie odpycha od tego błocka, w którym rośnie cukinia. Twoja potrawa wygląda jednak super, więc chyba powędruję do tego ogrodu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo warto chyba jednak zaryzykować i popaplać się w błocku, bo przekąska wyszła przepyszna :)
      P.S. po takim deszczu, to pewnie gigantyczne cukinie porosły :)

      Usuń
  6. Lubię takie przekąski,smaczne i ładnie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...