Zupa wiśniowa


Letnia, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa.
Idealnie sprawdzi się na letni obiad, kolację czy jako deser.
U mnie przygotowana z myślą o dzieciach, więc makaron jest w śmieszne dinozaury.
Idealna na ciepło jak i na zimno.

Składniki:
  • ok. 1 kg wiśni
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego
  • ok. 2 l wody
  • cukier 
  • makaron
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu i przelewamy zimną wodą.

Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek.

Zalewamy wodą i gotujemy na dużym ogniu aż się zagotują, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. 

Kisiel rozrabiamy w 1/2 szkl. zimnej wody, wlewamy do wiśni i czekamy aż zupa zgęstnieje. 

Dosładzamy do smaku cukrem i ewentualnie dodajemy sok z cytryny.

Podajemy z makaronem i ewentualnie kleksem śmietany.

Smacznego!

Komentarze

  1. makaron zwierzątka / dinozaury jest przeuroczy!
    zupa znana mi dzięki tacie, to on pierwszy kazał mi ją przyrządzić. uwielbiamy oboje!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza