środa, 24 lipca 2013

Zupa wiśniowa


Letnia, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa.
Idealnie sprawdzi się na letni obiad, kolację czy jako deser.
U mnie przygotowana z myślą o dzieciach, więc makaron jest w śmieszne dinozaury.
Idealna na ciepło jak i na zimno. 

Składniki:
  • ok. 1 kg wiśni
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego
  • ok. 2 l wody
  • cukier 
  • makaron
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu i przelewamy zimną wodą.
Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek.
Zalewamy wodą i gotujemy na dużym ogniu aż się zagotują, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. 
Kisiel rozrabiamy w 1/2 szkl. zimnej wody, wlewamy do wiśni i czekamy aż zupa zgęstnieje. 
Dosładzamy do smaku cukrem i ewentualnie dodajemy sok z cytryny.
Podajemy z makaronem i ewentualnie kleksem śmietany.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. makaron zwierzątka / dinozaury jest przeuroczy!
    zupa znana mi dzięki tacie, to on pierwszy kazał mi ją przyrządzić. uwielbiamy oboje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz Karmel-itko!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...