czwartek, 25 lipca 2013

Sałatka nicejska

Klasyka kuchni francuskiej - sałatka nicejska.
Idealna propozycja na letni obiad czy kolację.
Prosta, szybka i syta sałatka. 

Składniki (na 4 osoby):
  • główka sałaty masłowej lub rzymskiej
  • słoiczek tuńczyka w oliwie w kawałkach Callipo
  • 4 jajka
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 20 czarnych oliwek bez pestek
  • świeże listki oregano do przybrania
Dressing:
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 fileciki anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • odrobina miodu
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy do miękkości, ale tak by się nie rozgotowały.
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonym wrzątku, tak aby pozostała jędrna.
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 
Jajka gotujemy na twardo, ok. 8-10 minut od zagotowania się wody.
Studzimy i obieramy.

Przygotowujemy dressing: do miseczki dajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i roztarte sardele anchois, dodajemy sok z cytryny, a następnie cieniutkim strumieniem wlewamy olej słonecznikowy i za pomocą trzepaczki ubijamy na gładką emulsję.
Dolewamy oliwę z oliwek i nadal ubijamy do uzyskania gładkiego, jedwabnego dressingu.
Dodajemy odrobinę miodu do smaku oraz świeżo mielony czarny pieprz.

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.
Układamy na talerzach.
Na sałacie układamy pokrojone w ósemki pomidory, pokrojoną w paski czerwoną paprykę, fasolkę, plastry ziemniaków, krążki czerwonej cebuli, ćwiartki ugotowanych jajek, kawałki tuńczyka, posypujemy oliwkami.
Całość polewamy dressingiem i przybieramy listami świeżego oregano.
Podajemy z bagietką i dobrym winem.
Smacznego!




wpis promocyjny 

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...