poniedziałek, 22 lipca 2013

Ptasie mleczko z galaretką i owocami


Upalne dni nie odstępują, temperatury sięgają 30°C, więc i deser musi być lekki i orzeźwiający.
Ten deser jest bardzo prosty do przygotowania, super smakuje i efektownie się prezentuje.

Składniki (na 4-6 porcji):
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej 
  • 500 ml śmietany 18%
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • czarna porzeczka
  • poziomki

Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając do ich przygotowania nieco mniej wody - po 400 ml.  
Mleko zagotowujemy, dodajemy żelatynę oraz cukier puder i dokładnie mieszamy, tak by nie powstały nam grudki.
Odstawiamy do ostudzenia, a następnie łączymy ze śmietaną.
Na dno szklaneczek wsypujemy czarną porzeczkę i wlewamy tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Gdy pierwsza warstwa deseru zastygnie, wlewamy masę śmietanową i ponownie odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy.
Gdy masa śmietanowa zastygnie, wykładamy na nią poziomki i wlewamy galaretkę agrestową i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotowy deser przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie!Idealny, letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. www.anielskieprzysmaki.pl-wspaniały deser.Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje Wam dziewczyny za bardzo miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Efektowny pomysl na prosty, letni deser!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pewnie ten deser.Zdjęcie cudne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Aleksandro za miły komentarz - deser polecam, smaczny, lekki i orzeźwiajacy!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...