wtorek, 23 lipca 2013

Pasta z bobu i suszonych pomidorów


Dzisiaj zapraszam na ekspresową pastę kanapkową z bobu i suszonych pomidorów.
Doskonała do smarowania pieczywa, tortilli czy nachos, a także jako dip do surowych warzyw. 

Składniki:
  • 500 g ugotowanego bobu - tutaj pokazywałam Wam jak ugotować bób
  • 6 suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym Ponti
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny Limmi
  • 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta płatków suszonego chili
  • kilka listków świeżego oregano

Sposób przygotowania:
Ugotowany, obrany z łupinek i ostudzony bób przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobniutko posiekane suszone pomidory oraz jogurt i dokładnie całość mieszamy do uzyskania pasty.
Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, szczyptą chili i sokiem z cytryny.
Gotową pastę z bobu schładzamy, a następnie przyozdabiamy listkami świeżego oregano.
Smacznego!




 wpis promocyjny

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...