czwartek, 4 lipca 2013

Makaron penne z sosem pomidorowo-śmietanowym i szynką


Dzisiaj zapraszam na bardzo szybką propozycję obiadową - makaron penne z sosem pomidorowo-śmietanowym i szynką - danie gotowe w 15 minut.
Propozycja idealna dla zapracowanych i dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.
Danie idealne na letnią pogodę i w czasie urlopu, kiedy chcemy szybko coś przygotować, a jednocześnie smacznie zjeść.

Składniki (dla 3-4 osób):
  • 400 g makaronu penne rigate Arrighi
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego Valfrutta
  • 80-100 g szynki gotowanej
  • 4-5 łyżek śmietanki do gotowania
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu.
W tym czasie obraną cebulę, pokrojoną w drobną kosteczkę szklimy na łyżce oleju wraz z drobniutko posiekanym ząbkiem czosnku.
Do zeszklonej cebuli z czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy zioła prowansalskie. Sos dusimy na małym ogniu około 7-10 minut.
Wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Gotujemy około 2 minut.
Makaron polewamy przygotowanym sosem i posypujemy szynką pokrojoną w drobne paseczki.
Podajemy od razu.
Smacznego!


 wpis promocyjny
 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...