wtorek, 2 lipca 2013

Kurczak pieczony z młodymi ziemniaczkami z czosnkiem i ziołami

Dzisiaj zapraszam na pysznego, soczystego kurczaka pieczonego z młodymi ziemniaczkami z dodatkiem czosnku i ziół.
Danie doskonale sprawdzi się na obiad, ciepłą kolację, a także na imprezie. 

Składniki:
  • 6 kawałków kurczaka
  • 500 g małych, młodych ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • świeży koperek 

Sposób przygotowania:
Kawałki kurczaka oczyszczamy, myjemy i  osuszamy papierowym ręcznikiem. 
Z oleju, ziół, soli, pieprzu, papryki i drobno posiekanego czosnku przygotowujemy marynatę, w której dokładnie obtaczamy kurczaka.
Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Młode ziemniaczki skrobiemy, myjemy i osuszamy.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty i przekładamy do formy do pieczenia.
Ziemniaki obtaczamy w marynacie po kurczaku i przedkładamy do formy.
Całość pieczemy w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pyszny odiadek, dziś były udka w lidlu w promocji, też miałam na obiadek z młodymi ziemniaczkami, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, obiadek był pyszny, bo robiłam go kilka dni temu :) A dzisiaj przepis opublikowałam :)

      Usuń
  2. pysnzości chetnie bym się wprosiła na taki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Justynko :) Zaprosiłabym, ale po obiadku zostało tylko wspomnienie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...