sobota, 20 lipca 2013

Kompot z czereśni


Nie ma to jak domowy, tradycyjny kompot z czereśni.
Idealnie ochłodzi nas podczas gorących, letnich dni.

Składniki:
  • 1 kg czereśni
  • ok. 2 l wody
  • cukier
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Czereśnie pozbawiamy szypułek, myjemy i wrzucamy do garnka.
Zalewamy wodą i gotujemy.
Gdy kompot się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia i nabrania smaku.
Dodajemy kilka kropli soku z cytryny i dosładzamy cukrem do smaku.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię!Zawsze mieliśmy na zimę w słoikach-smaki dzeciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, u mnie także piwnica była pełna kompotów i w zimie jak znalazł :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...