poniedziałek, 22 lipca 2013

Jak ugotować bób


Sezon na bób rozkwitł na dobre.
Chciałam Wam pokazać kilka wskazówek jak ugotować bób, który możecie później wykorzystać do przygotowania sałatek, placków, zup, past czy po prostu zjeść go po ugotowaniu.
Lubicie bób?
Ja uwielbiam!

Składniki:
  • 500 g świeżego bobu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i cukier. Można dodać także gałązkę koperku dla smaku. 
Bób płuczemy pod bieżącą wodą na durszlaku, odsączamy i wrzucamy na gotującą się wodę. 
Gotujemy około 10-15 minut, gdy bób jest młody, nieco starszy dłużej - około 20-25 minut. 
Ugotowany bób odcedzamy, a jeżeli używamy go do sałatek warto zahartować go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, bób nam się nie rozgotuje i będzie miał całe ziarenka. 
Gotowy bób możemy od razu zajadać, polewając go masełkiem lub wykorzystać do przygotowania sałatek, zup i past wyłuskując go z łupinek. 

2 komentarze:

  1. Cukier ma do spełnienia tu jakąś"misję",czy tylko dodaje smaku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Do smaku dodajemy cukier, ale oczywiście można pominąć :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...