niedziela, 28 lipca 2013

Jagodzianki z kruszonką


Nie wyobrażam sobie lata bez jagód i pysznych bułeczek drożdżowych z jagodami!
Idealne na śniadanie, do szkoły i pracy, na piknik, czy na deser ze szklaneczką chłodnego mleka.
Jagodzianki możecie zrobić z kruszonką lub polukrować.
Nawiasem mówiąc jagodzianki były tak pyszne, że koty, które kręciły się podczas robienia zdjęć, miały nawet na nie chrapkę :)
Pychota!

Składniki (na około 30 bułeczek):
  • 1 kg mąki pszennej
  • 80 g drożdży
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2-3 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • jagody
  • cukier
Kruszonka:
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki 
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania bułeczek

Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i dolewamy szklankę ciepłego mleka.
Dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy.
Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
Dolewamy podrośnięty zaczyn, resztę ciepłego mleka, resztę cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zaczynamy wyrabianie ciasta.
Dolewamy olej i wyrabiamy aż ciasto będzie odstawało od ręki, stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Do jagód dodajemy cukier - wg kwasowości jagód - kilka łyżek - i mieszamy delikatnie.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je wyrabiamy.
Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy na dłoni, a na środek placuszka kładziemy łyżkę jagód z cukrem, zlepiamy brzegi i formujemy bułeczkę.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut pod przykryciem.

Przygotowujemy kruszonkę:  mąkę wraz z cukrem i masłem rozcieramy palcami aż uzyskamy grudki kruszonki.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. nie wytrzymam, musze upiec właśnie takie jagodzianki, Twoje są wspaniale :) zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, nie zaprzeczę, wyszły wspaniałe i zniknęły w kilka minut :)

      Usuń
  2. pyszności chętnie bym zjadła teraz taką do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam!!!
      Ja wolę jednak ze szklaneczką zimnego mleczka :)

      Usuń
  3. Och,ja też mam na nią chrapkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmniam wyglądaja pysznie:) musze spróbować!!

    zapraszam do mnie http://psstdesign.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...