piątek, 26 lipca 2013

Jagody pasteryzowane na zimę



Bardzo szybki i prosty sposób na zachowanie lata w słoiku. 
Pasteryzacja (odpowietrzanie w czasie gotowania) to jeden z najtańszych sposobów przetwarzania owoców i zachowania znacznej ilości witaminy C.
Zimą doskonale nadadzą się do przygotowania ciast, deserów, kisieli czy koktajli.

Składniki:
  • jagody
  • cukier

Sposób przygotowania:
Jagody przebieramy, płuczemy, odsączamy z wody na durszlaku.
Delikatnie przesypujemy do czystych, wyparzonych słoiczków, nie ugniatając ich i zasypujemy 1 łyżeczką cukru na słoiczek o pojemności 190 ml, a na słoik o poj. 250 ml - 1 łyżkę. 
Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką.
Wlewamy wodę do wysokości ok. 3/4 słoików.
Garnek ze słoikami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 20 minut pasteryzowania. 
Gdy zakończymy pasteryzację, słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce. 
Wystudzone słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Moja rada:
Doskonale sprawdza się również pasteryzacja jagód bez dodatku cukru - przesypane jagody do słoiczka pasteryzujemy jak w opisie wyżej.

11 komentarzy:

  1. Beędziesz miała troszkę lata zimą-pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam jagody i lato, w sam raz na pochmurne jesienne i zimowe wieczory na poprawienie humoru :)

      Usuń
  2. miło tak w grudniu wyciągnąć słoiczek jagód :3

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł:) na pewno bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i rzeczywiście są bardzo smaczne. Co roku mam kilka słoiczków jagód :)

      Usuń
  4. pasteryzowane jagody wyglądają inaczej - to kompot ewentualnie dzem jagodowy
    Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak Twoim zdaniem wyglądają?
      To są jagody pasteryzowane, a nie kompot czy dżem.
      Do kompotu dodaje się wodę, a dżem się smaży!

      Usuń
    2. Jagody zasypane cukrem i zapasteryzowane puszczają zawsze sok :)

      Usuń

  5. Trzeba mieć zaufanie do tej osoby która podaje przepis -
    bo ze zdjęcia nie rozpozna czy to pasteryzowane jagody -czy to dżem -
    Inaczej trzeba otworzyć słoik - nabrać na łyżkę czy łyżeczkę -
    i wtedy się pozna -

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasteryzowane jagody zawsze puszczają sok, bo są zasypane cukrem.
      Na słowo musicie zaufać, że to nie dżem czy kompot, po co miałabym pokazywać co innego niż podaje przepis????
      Jeśli zrobię dżem czy kompot na pewno ukaże się na blogu i dla niedowiarków zrobię otwarty słoik :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...