środa, 31 lipca 2013

Cukier z prawdziwą wanilią


Prawdziwy cukier waniliowy można przygotować samemu w domu, zamiast używać syntetycznego cukru wanilinowego z torebki.
Co prawda laska wanilii do najtańszych nie należy, ale jest to wydatek, który nam się opłaca.
A smak i aromat domowego cukru z prawdziwą wanilią jest niesamowity.

Składniki:
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

I sposób:
Laskę wanilii kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do blendera i miksujemy wraz z cukrem. Przekładamy do zamykanego słoiczka i odstawiamy.
Po około 2 tygodniach cukier waniliowy jest już gotowy. 

II sposób:
Jeśli nie posiadacie blendera, to rozetnijcie laskę wanilii wzdłuż i ostrą końcówką noża wyjmijcie nasionka.
Wymieszajcie je z drobnym cukrem, przełóżcie do szczelnie zamykanego słoiczka i włóżcie pustą laskę wanilii, która odda dodatkowo aromat.

III sposób (mój ulubiony):
Jeżeli zaś nie macie drobnego cukru, a posiadacie blender, to wyjmijcie nasionka z rozciętej laseczki, dodajcie do cukru, delikatnie zmiksujcie w blenderze lub młynku do kawy, uważając aby nie zmielić na cukier puder, przesypcie do słoika, dołóżcie pustą laskę wanilii i zamknijcie szczelnie.
Po 2 tygodniach domowy cukier waniliowy jest już gotowy do użycia.
Trzymamy w zaciemnionym miejscu.


7 komentarzy:

  1. Robię regularnie:)prawdziwy waniliowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też wybieram swój własny waniliowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To najprostszy i najtańszy sposób na prawdziwy cukier waniliowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. laskę wanilii można kupić w sklepie internetowym już za 2 zł (17cm). A jutro pierwszy raz zrobię cukier waniliowy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Laska wanilii nie jest już tak ekskluzywnym produktem jak kiedyś, cukier waniliowy własnej roboty jest najlepszy.
      Warto go zrobić samemu :)
      Cieszę się, że się skusiłaś i zrobisz swój pierwszy cukier waniliowy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...