piątek, 19 lipca 2013

Bigos z młodej kapusty ze śmietaną i koperkiem


Bardzo prosty i szybki sposób na bigosik z kapusty, z dodatkiem przeróżnych wędlin i śmietany. Oczywiście nie powinno zabraknąć dużej ilości świeżego koperku. 
To danie to dobry sposób na recykling wędlin, kiełbas i mięs jakie nam zostały nie zjedzone z lodówki. 

Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • ok. 600 g przeróżnych kiełbas, wędlin, mięs, boczku, kurczaka - tego co mamy w lodówce
  • 1 szkl. śmietany (kwaśnej lub słodkiej)
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy.
Zalewamy niewielką ilością wody, stawiamy na gaz i gotujemy.
Kiełbasy, wędliny, boczek, mięsa i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotującej się kapusty.
Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy przesmażone mięso i wędliny z cebulą.
Dusimy na niewielkim ogniu ok. 5 minut.
Na końcu dodajemy śmietanę i posiekany koperek.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, ewentualnie sokiem z cytryny. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. super danie ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Kapustkę zrobiłam dziś na obiad i jestem zachwycona :) Zawsze to coś innego niż tradycyjny bigos ;) Dziękuję, Polecam wszystkim ten przepis i Pozdrawiam Serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Kapustkę zrobiłam dziś na obiad i jestem zachwycona :) Zawsze to coś innego niż tradycyjny bigos ;) Dziękuję, Polecam wszystkim ten przepis i Pozdrawiam Serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się ciesze, że aż tak zasmakował mój przepis na kapustkę.
      Co prawda przepis jest z młodej kapusty, ale taka starsza też się świetnie nadaje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...