sobota, 8 czerwca 2013

Zupa botwinkowa


Zapraszam na kolejną wiosenną zupę.
Botwinka - klasyka polskiej kuchni.
U mnie w domu rodzinnym przygotowuje się ją bez ziemniaków, ale za to ziemniaki podajemy osobno - ugotowane i podsmażone.
Jeśli chcecie ziemniaki możecie dodać do środka zupy po ugotowaniu bulionu z warzyw. 

Składniki:
  • 2 pęczki botwiny z buraczkami (jeśli botwina jest bez burczaków potrzebujemy dodatkowo 2 małe buraki)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3/4 szkl. gęstej śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • cukier
dodatkowo:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy.
Zalewamy ok. 2-2,5 l wody, dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu bulion warzywny.
Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy pokrojone drobno buraczki z botwinki i gotujemy kilka minut.
Dodajemy sok z cytryny lub ocet winny (dzięki temu nie stracimy pięknego czerwonego koloru).
Teraz możemy dodać drobno pokrojone listki botwinki. 
Śmietanę mieszamy z łyżką mąki i szczyptą soli, zahartowujemy gorącym bulionem i wlewamy do zupy.
Zagotowujemy.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru i ewentualnie sokiem z cytryny (octem) do smaku.
Dodajemy posiekany koperek i podajemy z jajkiem i ewentualnie szczypiorkiem.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Pyszna ta zupka uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię zupę z botwinki,ale nigdy jej nie robię.Wpraszam się do siostry:-) Ona przyrządza ją doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  3. aleksandra przygotowanie botwinki nie jest trudne, warto spróbować samemu ją ugotować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja mama dusi botwinke na patelni przed dodaniem do zupki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można ją udusić na patelni przed dodaniem, ale nie jest to konieczne.
      Ja dodaję od razu do zupy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...