środa, 26 czerwca 2013

Spaghetti aglio e olio - z czosnkiem i oliwą



Dzisiaj bardzo proste i bardzo szybkie danie makaronowe, gotowe w kilka minut.
Idealnie sprawdzi się na obiad, przyjęcie z przyjaciółmi czy podjęcie niespodziewanych gości.
Kilka prostych składników i smaczna pasta gotowa!

Składniki (na 4 osoby):
  • 400 g spaghetti Arrighi
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szkl. oliwy extra vergine Olitalia
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy go na małym ogniu, cały czas mieszając by się nie przypalił, bo stanie się gorzki.
Ugotowany al dente makaron przekładamy na patelnię, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Przekładamy na ogrzane talerze i od razu podajemy.
Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Cześć, nominuję Cię do Liebster Award (http://nietylkokuchnia.blogspot.com/2013/06/troszke-o-mnie.html)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rebeka bardzo dziękuję za nominację :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Pyszny makaron, ja dodaję jeszcze pomidorki i fetę, a spaghetti ostatnio kupuję w lidlu, pełne ziarno, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja wersja jest najprostszą, którą oczywiście można wzbogacić o inne ulubione składniki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...