wtorek, 25 czerwca 2013

Sorbet truskawkowo-pomarańczowy



Upały najlepiej gasić lodami sorbetowymi wykonanymi ze świeżych sezonowych owoców.
I choć dzisiaj pogoda spłatała nam figle i zaczęło padać, to chciałam tym deserem przywołać słoneczko!
To jeden z moich ulubionych sorbetów - truskawkowy.
Aby nieco podkręcić smak truskawek dodałam syrop pomarańczowy i odrobinę skórki z otartej pomarańczy.
Wypróbujcie mojej wariacji - pycha!

Składniki:
  • 500 g świeżych truskawek
  • 5 łyżek syropu pomarańczowego Sunquick
  • szczypta otartej skórki z pomarańczy
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody

Sposób przygotowania:
Wodę zagotowujemy z cukrem, mieszamy do uzyskania syropu, studzimy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekładamy do blendera.
Do truskawek dodajemy syrop pomarańczowy oraz odrobinę otartej skórki z wyparzonej pomarańczy i miksujemy. 
Do zmiksowanych truskawek dolewamy syrop cukrowy i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego musu. 
Gotowy mus przedkładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na około 5-6 godzin, a co 2 godziny sorbet należy przemieszać.
Uważajcie, by nie zmrozić sorbetu na kość.
Smacznego!





5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...