poniedziałek, 24 czerwca 2013

Roladki z kurczaka a la de volaille z sosem z truskawek


Sezon na truskawki na dobre się rozkręcił. Kilogram truskawek możemy kupić już za około 4-5 zł.
Dzisiaj polecam roladki a la de volaille z pysznym, wytrawnym sosem z truskawek.
Zachęcam Was do eksperymentowania z truskawkami, które możemy przygotowywać nie tylko na słodko do ciast i deserów, ale również jako wytrawny dodatek do mięs i sałatek. 

Składniki:

roladki:
  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1/4 kostki masła
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła do smażenia
sos truskawkowy:
  • ok. 200 g świeżych truskawek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta chili w płatkach lub w proszku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • kilka kropel soku z limonki
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Filety z piersi kurczaka rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą na cienkie sznycle.
Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron. 
Masło kroimy na 4 równe kawałki.
Na każdy rozbity płat mięsa układamy kawałek masła i dokładnie zwijamy, tak by podczas smażenia masło nam nie wypłynęło.
Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę oleju, układamy roladki i smażymy z każdej strony na złoty kolor pod przykryciem.

sos truskawkowy: truskawki myjemy, odrywamy szypułki i przekładamy do blendera.
Dodajemy chili, cukier, sól, pieprz, kilka kropel soku z limonki i ocet balsamiczny, całość miksujemy do uzyskania musu.

Usmażone roladki podajemy z sosem z truskawek i ryżem.
Dekorujemy świeżymi truskawkami.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...