piątek, 14 czerwca 2013

Młoda kapusta z koperkiem


Nie wyobrażam sobie wiosny i lata bez pysznej młodej kapustki, którą przygotowuję na rożne sposoby. 
Tym razem z samym koperkiem, bo taka wersja jest najbardziej wiosenna i lekka. 
Podaję ją do młodych ziemniaków z wody lub do mięsa.
Jeśli lubicie młodą kapustkę to zajrzyjcie do przepisu na bigosik z młodej kapusty.

Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno szatkujemy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Szklimy na łyżce oleju.
Dodajemy poszatkowaną kapustę i przesmażamy razem z cebulą przez 2-3 minuty.
Podlewamy odrobiną wody i dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listek laurowy.
Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy łyżkę mąki rozmieszanej z niewielką ilością zimnej wody, co sprawi że będzie bardziej aksamitna.
Zagotowujemy.
Całość doprawiamy do smaku solą, pierzem świeżo mielonym, szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Na sam koniec dodajemy posiekany koperek.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Już się gotuje... dodałam troszkę boczku i kiełbasy - dla męża. Na pewno będzie pyszne, tak jak wszystkie potrawy, które zdążyłam wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że potrawy z moich przepisów smakują całej rodzinie :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...