czwartek, 20 czerwca 2013

Lemoniada rabarbarowo-imbirowa


Straszny upał od kilku dni,a na taki upał najlepsza będzie lemoniada.
Proponuję lemoniadę z rabarbaru z dodatkiem świeżego imbiru, która dodaje ciekawego smaku i lekko całość podkręca.
Jeśli lubicie napoje chłodzące, to zajrzyjcie także do przepisów na:
Kompot z rabarbaru
Napój cytrynowo-limonkowy z miętą
Lemoniadę jagodową
Letni drink z limonką i miętą
Musującą pomarańczę

Składniki:
  • 500 g rabarbaru
  • 1,5 cm kawałek imbiru
  • 2-3 szkl. wody
  • cukier trzcinowy
  • sok z cytryny
  • woda mineralna lekko gazowana

Sposób przygotowania:
Rabarbar oczyszczamy, odcinamy liście i końcówki, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. 
W garnku zagotowujemy ok. 2-3 szkl. wody i wrzucamy rabarbar oraz kawałek obranego imbiru, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. 
Wywar przecedzamy przez siteczko, dodajemy odrobinę soku z cytryny i słodzimy cukrem trzcinowym do smaku.
Studzimy i schładzamy.
Po schłodzeniu wywar uzupełniamy wodą mineralną wg uznania (ok. 1 l) i podajemy.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. super zdjęcia!

    pozdrawiam i zapraszam!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz i za zaproszenie!
      Zaraz zajrzę do Ciebie - pozdrawiam!

      Usuń
  2. Jak tam u Ciebie Słońce? ;)
    Bo przepisy rewelacyjne dajesz, to może i czujesz się już lepiej cio? :) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko dopiero dzisiaj wróciłam z sanatorium, a przepisy, które się ukazały w czerwcu przygotowałam przed wyjazdem :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...