czwartek, 27 czerwca 2013

Flaczki wieprzowe


Flaczki - przez jednych ukochane, a przez innych znienawidzone. 
Klasyka polskiej kuchni, którą chyba każdy choć raz w życiu spróbował.
Ja osobiście lubię i dlatego dzisiaj polecam Wam ten przepis, a że i pogoda deszczowa to jest czas ją ugotować.

Składniki:
  • ok. 1 kg flaków wieprzowych (lub wołowych)
  • ok. 500 g mięsa wołowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula (opcjonalnie)
  • 2-3 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4-5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • imbir suszony
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • słodka papryka
  • 1-2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:
Flaki dokładnie oczyszczamy i płuczemy kilka razy.
Zalewamy wodą, zagotowujemy, odcedzamy.
Czynność z obgotowywaniem powtarzamy.
Jeżeli nie chcecie się bawić aż tak z przygotowaniem flaków, to w sprzedaży są dostępne wstępnie przygotowane - obgotowane i pokrojone flaczki.
W drugim garnku z mięsa wołowego, warzyw i przypraw (liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie) gotujemy wywar - rosół wołowy.
Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z wywaru i lekko przestudzamy.
Do gotowego wywaru wkładamy obgotowane, odcedzone i pokrojone w cienkie paseczki flaki oraz mięso wołowe z wywaru, a także dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości flaków, około 1,5-2 godzin. 
Na odrobinie tłuszczu przesmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodajemy mąkę - robimy zasmażkę, którą podlewamy odrobiną wywaru i wlewamy do flaków z mięsem i warzywami.
Całość doprawiamy roztartym czosnkiem, gałką muszkatołową, majerankiem, imbirem, papryką, solą i pieprzem do smaku.
Zagotowujemy i podajemy z pieczywem.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. pycha:) ostatnio też robiłam flaki na obiad:) przeprosiłam się z tym daniem bo jako dziecko bardzo go nie lubiłam:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię flaki wieprzowe ale najczęściej przygotowuję wołowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie widzę, że są jednak entuzjaści tej zupy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak najbardziej,moi synowie przepadają za flakami a pani wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś takiego jak flaki wieprzowe nie istnieje. Tego się po prostu nie je, to ersatz. Mogą być tylko wołowe.
    Julian

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...