niedziela, 16 czerwca 2013

Deser z galaretką, kremem mascarpone i migdałami



Dzisiaj niedziela, więc zapraszam na bardzo smaczny, prosty i szybki deser na bazie galaretki i kremu mascarpone.
Propozycja idealna dla osób nie lubiących długiego stania przy garach, a pragnących nacieszyć się słodkim deserem.
Idealny na letnie dni. 

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 opakowanie galaretki w ulubionym smaku - u mnie truskawkowa
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • ewentualnie cukier puder do smaku
  • migdały w płatkach Kresto 
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu - ja użyłam nieco mniej wody (450 ml).
Studzimy, a następnie przelewamy do 4 szklaneczek i ustawiamy w innym naczyniu w pochyłej pozycji (ja użyłam keksówki silikonowej) i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy aż obie masy dokładnie się połączą.
Jeżeli krem jest za mało słodki możemy dosłodzić cukrem pudrem. 
Gotowy krem mascarpone wykładamy na zastygniętej galaretce, dekorujemy płatkami migdałów i listkami świeżej mięty. 
Deser przechowujemy w lodówce.
Smacznego!


Wpis promocyjny  

6 komentarzy:

  1. Dzięki za pyszna inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Cię zainspirowałam :)

      Usuń
  2. Świetny sposób z takim podaniem galaretki "na ukos" :D I krem mascarpone, uwielbiam zawsze ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...