niedziela, 23 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami i kruszonką


Zapraszam Was na proste niedzielne ciasto z owocami sezonowymi i kruszonką.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Idealne na dzisiejsze święto - Dzień Ojca.
Wszystkim Tatusiom życzę wszystkiego dobrego!!!

Składniki:

ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250-300 g świeżych truskawek
kruszonka:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i osączamy z wody.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę.
Do ubitych jajek dodajemy śmietanę oraz esencję waniliową i delikatnie ubijamy.
Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy na wolnych obrotach. Cieniutką stróżką dolewamy ostudzoną margarynę i chwilę miksujemy do całkowitego połączenia składników.

Przygotowujemy kruszonkę: składniki kruszonki - masło, mąkę i cukier - zagniatamy i rozcieramy między palcami do uzyskania okruchów.

Ciasto wylewamy do tortownicy (Ø 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście układamy truskawki i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 50 minut.
Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. przepyszne ciasto, jak zwykle narobiłaś mi niezłego smaka :)
    bardzo smaczne jest także z malinami takie ciasto.

    pozdrawiam :)
    Paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz Paulina :)
      Z malinami też będzie super :)

      Usuń
  2. Najprostsze, pyszne letnie ciasto ;) i ile kruszonki! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nashelly - uwielbiam kruszonkę na takich ciastach z owocami :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny przepis. Polecam:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...