niedziela, 30 czerwca 2013

Biszkopt z truskawkami i galaretką



To jedno z ulubionych ciast z mojego dzieciństwa, które moja mama robiła w sezonie.
Teraz to ulubiony deser mojego syna, który po prostu się nim zajada.
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i efektownie wyglądające. 

Składniki:
  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 8 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub poziomkowej

Sposób przygotowania:
Białka jajek oddzielamy od żółtek i miksujemy, dodając po trochu cukier.
Do ubitych na sztywną pianę białek dodajemy żółtka i delikatnie na najmniejszych obrotach miksujemy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do piany, bardzo delikatnie za pomocą łyżki mieszamy, tak by piana nie opadła.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy.
Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy na kratce, a po 10 minutach wyjmujemy z formy.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 400 ml gorącej wody. Studzimy.
Truskawki myjemy i odrywamy szypułki, kroimy na pół.
Na upieczonym spodzie biszkoptu układamy truskawki i wlewamy tężejącą galaretkę.
Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. 
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda :) Musi być faktycznie bardzo pyszne ...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciasta.
    pełne lata i słońca, a nie zabierają wiele czasu.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ciasto pełne lata i słońca i nie zajmuje dużo czasu, a to lubię najbardziej :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Zrobione ,zjedzone .Pycha !
    Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lutka40 bardzo się cieszę, że wypróbowałaś mój przepis :)A co najważniejsze, że smakowało Ci i wyszło pycha :)

      Usuń
  4. dziekuje za przepis bedzie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje ulubione ciasto z czasów dzieciństwa!
      Dziękuję za wykorzystanie mojego przepisu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...