poniedziałek, 20 maja 2013

Zupa szczawiowa



Uwielbiam tą naszą polską zupę wiosenną - najbardziej z dzikiego szczawiu zebranego na łące, jest bardziej aromatyczny i kwaśny, ale kupny także się doskonale nadaje.
Bardzo prosta i szybka do przygotowania, a poza tym jest to zupa tania.
Poza sezonem możemy przygotować ją ze szczawiu konserwowego ze słoiczka lub mrożonego - ja osobiście mrożę szczaw, bo zachowuje się jak świeży - nie zmienia smaku i koloru.

Składniki:
  • 300 g mięsa z kością
  • 2 pęczki szczawiu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 5-6 ziemniaków
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:
Mięso, obraną włoszczyznę oraz listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2-2,5 l wody.
Gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie i uzyskamy bulion.
Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kilka minut aż będą miękkie.
Szczaw dokładnie myjemy i drobno kroimy, dodajemy do bulionu i gotujemy aż szczaw zwiędnie i zmniejszy objętość. 
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Śmietanę rozrabiamy z mąką i szczyptą soli, zahartowujemy gorącym bulionem, dolewamy do zupy i czekamy aż się zagotuje.
Dodajemy cukier i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Gotową zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżym koperkiem.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Cudowna :) ach... wracają wspomnienia jak proponujesz taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Cieszę się, że moja zupka przywróciła miłe wspomnienia :)

      Usuń
  2. zapraszam do konkursu/akcji o tematyce "wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...