poniedziałek, 13 maja 2013

Zielone szparagi z cytryną, oliwą i parmezanem



Bardzo szybka i prosta przystawka czy dodatek do mięsa i ryb.
Idealnie sprawdzi się na kolację czy na imprezie.
Kilka prostych, dobrej jakości składników i możemy zachwycać się cudownym smakiem szparagów.
Nie tylko pięknie wyglądają, ale posiadają walory smakowe i zdrowotne.
Polecam!

Składniki:
  • pęczek młodych, zielonych szparagów (1/2 kg)
  • sok z cytryny
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny (opcjonalnie)
  • dobrej jakości oliwa z oliwek extra vergine
  • kawałek parmezanu
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz czarny, grubo mielony (najlepiej młotkowany)
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki.
Kroimy po ukosie na 2-3 centymetrowe kawałki.
Zagotowujemy wodę z odrobiną soli, cukru i soku z cytryny. 
Szparagi wkładamy do wrzątku i gotujemy około 2-3 minut, tak aby były al dente.
Odcedzamy i przekładamy na talerze. 
Dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz i odrobinę skrapiamy sokiem z cytryny - jeśli chcecie dodajcie także odrobię otartej skórki z wyparzonej cytryny.
Całość posypujemy świeżo tartym parmezanem i delikatnie mieszamy.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam szparagi a pomysł bardzo mi się spodobał :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miły komentarz!

      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Alez apetyczne zdjecia! Lekko i smacznie - to mi sie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za milutki komentarz :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...