sobota, 11 maja 2013

Zielona zupa krem ze szparagów i cukinii



Zapraszam Was na bardzo smaczną, zdrową i pożywną zupę krem z zielonych szparagów i cukinii.
Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania - w 15 minut mamy pyszny obiad.  
Lubicie szparagi?

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 młode jędrne cukinie
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • szczypta cząbru
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • odrobina soku z cytryny
  • świeżo tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy, oczyszczamy i odcinamy stwardniałe końcówki i główki.
Główki szparagów odkładamy na bok, a resztę szparagów kroimy na mniejsze kawałki. 
Cukinie myjemy i kroimy w plastry. 
Cebulę kroimy w kosteczkę. 
Na oliwie szklimy cebulę, uważając by jej nie przypalić, bo zgorzknieje.
Do zeszklonej cebuli dodajemy cukinie, posiekane ząbki czosnku i cząber, całość smażymy na niewielkim ogniu około 5 minut aż cukinia stanie się szklista. 
Do garnka wlewamy około 1 litra wody, lekko solimy i zagotowujemy.
Do gotującej się wody wrzucamy główki szparagów na około 2 minuty, aby zmiękły i wyjmujemy. Odkładamy na bok do przybrania zupy.
Resztę pokrojonych szparagów wrzucamy do wody i gotujemy około 10 minut, nie za długo, aby nie straciły pięknego zielonego koloru i się nie rozgotowały.
Do ugotowanych szparagów dodajemy podsmażone cukinie z cebulą, czosnkiem i cząbrem, a także posiekaną natkę pietruszki.
Całość miksujemy blenderem na gładki krem. 
Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. 
Zupę krem nalewamy do talerzy, posypujemy świeżo tartym parmezanem i przyozdabiamy główkami szparagów.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...